7 saveta za pravilno skladištenje letnjih guma tokom zime

U petak, 1. novembra, na snagu stupa propis o obaveznom korišćenju zimskih pneumatika na vozilima u Srbiji

Za sve vozače koji na svojim automobilima koriste sezonske gume, ovaj period godine izaziva glavobolje, što zbog finansijskog aspekta, ali i zakonskih nejasnoća i oprečnih medijskih navoda. I dok se svi bave polemikom upotrebe S+M guma za zimu, i „progledavanja kroz prste“ saobraćajne policije, malo ko obraća pažnju na skladištenje i čuvanje letnjih guma.

Oštri vremenski uslovi tokom zime mogu naštetiti i Vašim letnjim gumama, čak i u slučaju da ih ne koristite za vožnju, ako ih prethodno niste pripremili za zimske mesece na pravi način. Skladištenje letnjih guma sigurno deluje kao gnjavaža, posebno nakon mukotrpnog postavljanja zimskih pneumatika.

Za sve Vas koji ste se već pripremili za predstojeću sezonu i nabavili zimske gume,  predstavljamo Vam 7 koraka koji će Vam pomoći da zaštitite svoje letnje pneumatike tokom zime, kako biste početak naredne sezone dočekali bezbrižni i uštedeli na kupovini novih letnjih guma.

1. Označite pozicije

Pre skidanja, na svaki pneumatik obeležite poziciju na kojoj se nalazio, kako biste naredne sezone zamenili njihova mesta, tj. prednje stavili na zadnju, a zadnje gume na prednju osovinu. Ova praksa je poželjna zbog različite rotacije guma na osovinama, usled koje se prednji i zadnji pneumatici nejednako troše. Sezonska zamena pozicija obezbediće duži vek trajanja Vaših guma.

2. Temeljno očistite gume

Možda ćete doći u iskušenje da preskočite ovaj korak, posebno ako u skorije vreme nije bilo padavina. No, bez obzira na vremenske uslove, gume sakupljaju prljavštinu i veoma je važno temeljno ih očistiti, kako bi se iz šara izbacila sva prašina, skorelo blato, kamenčići, šljunak, itd.

Sapunica i voda su dovoljni da speru svu prljavštinu, a ako se odlučite da čistite pneumatike dok su još uvek montirani na automobil, gume možete prebrisati četkom za čišćenje guma i sredstvom za održavanje guma.

Očišćene gume nemojte prskati sredstvima za pojačavanje sjaja ili boje, jer će hemikalije nagrizati pneumatike kada ih budete zatvorili prema savetima iz narednog koraka.

3. Obezbedite im kvalitetno pakovanje

Pre pakovanja, pobrinite se da su sve gume čiste i suve. Svaku gumu zasebno spakujte u neprozirnu, plastičnu foliju, ili tamne kese. Iz pakovanja izvucite što je moguće više vazduha, a možete e poslužiti i usisivačem tokom ovog koraka, i nakon toga je hermetički zatvorite. Selotejpom zatvorite sve otvore koji bi mogli da propuste vazduh, jer time smanjujete isparavanje ulja.

4. Zaštitite ih od drastičnih promena temperature

Najbolje mesto za skladištenje letnjih pneumatika tokom zime jeste podrum. Garaže, šupe ili drugi objekti su izloženi različitim vremenskim uslovima i promenama temperature tokom zime, dok je podrum uvek suv i relativno nepromenljive temperature.

Takođe, prostorija u kojoj se odlažu gume ne sme da ima veliku vlažnost vazduha, stoga često proveravajte da li se na gumama pojavila kondenzacija.

5. Ne izlažite ih svetlosti

Podrum je odlično mesto za čuvanje pneumatika jer ćete ih tako zaštiti od ultraljibučastih zraka sunčeve svetlosti koji nepovoljno utiču na gume. Letnje gume nikada ne treba čuvati napolju, čak i ako je vreme oblačno, ili su ispod zaštitnog pokrivača, jer se gume na taj način mogu smrznuti.

6. Postavite gume na visinu

Ako su gume koje planirate da skladištite namontirane na felne, najbolje bi bilo okačiti na visinu, kako ne bi bile pod torzijom ili pritiskom. No, u slučaju da Vaše letnje gume nisu na felnama, sprečite oštećenja i deformacije guma tako što ćete ih postaviti uspravno, jednu uz drugu. Pneumatike skladištene u ovom položaju trebalo bi na svakih nekoliko nedelja zarotirati kako ne bi konstatno bile oslonjene samo na jedan deo.

Ako Vam manjak prostora onemogućava ovo, pneumatike naslažite na gomilu, jednu na drugu, i pričvrstite ih kako se ne bi srušile i oštetile. Zbog različitih pritisaka na gumama tokom ovog načina skladištenja, poželjno je menjati redosled pneumatika na svake 4 nedelje.

7. Uklonite svako opterećenje

U slučaju da ste odlučili da skladištite celo vozilo tokom zime, pobrinite se da zaštitite gume od dugotrajnog pritiska težine automobila. Upotrebite blokove koji su dovoljno čvrsti da podnesu težinu vozila kako biste ga izdigli na visinu na kojoj pneumatici neće nositi sav terer auta.

Kao alternativa podizanju automobila, poželjno bi bilo da ga provozate s vremena na vreme, makar i na kratko, kako biste umanjili stres guma i očuvali njihovu savitljivost. Ukoliko vozilo čuvate napolju, ne zaboravite da obložite gume neprovidnim materijalom kako biste ga sačuvali od sunčevih zraka.

Pravilan način skladištenja letnjih pneumatika tokom zime može značajno uticati na njihov životni vek, a Vaš automobil učiniti bezbednijim. Takođe, uštedećete mnogo novca, s obzrom na to da će Vaše gume dočekati narednu sezonu u istom stanju, a time trošiti manje goriva. Praćenjem ovih saveta sačuvaćete Vaše letnje pneumatike tokom oštrih zimskih uslova i spremno dočekati 1. april.